Kirjat

Pikkis, rohkea pikku mörökölli (2017)

Kirjan päähenkilö on sympaattinen Pikkis, nuori mörökölli, joka on saavuttanut suuren merkkipaalun: hän saa aloittaa itsenäisen metsän asioiden hoitamisen kaikkien isojen mörököllien tavoin. Samalla Pikkis alkaa ansaita jymykiviä, joita ilmestyy tyynyn alle aina, kun hän osoittaa luonteenlujuutta. Kun kaikki 7 jymykiveä on koossa, mörökölli on valmis viettämään yön yksin metsässä – ja sehän on ihan parasta! Pikkistä lähtee hoitamaan tehtäviään innokkaasti, vaikka häntä jännittääkin kovasti. Hän joutuu kaikenkarvaisiin seikkailuihin itiöemien, pörömanian ja Sumusilmän kanssa – ja löytää uuden ystävän! 

Pikkis-kirjasarjan ensimmäinen teos tutustuttaa lukijansa mörököllielämään: Pikkiksen iltasadut on tarkoitettu 4-8-vuotiaille lapsille, jotka ovat uuden edessä. Kirjassa pohditaan, voiko rohkeaa jännittää, miltä tuntuu kiukku ja nolotus ja miksi minä olen tällainen kuin olen. Tässä 72-sivuisessa satukirjassa (A4) . Kirjassa on yhdeksän iltasatuhetkeen sopivaa tarinaa joko yhdessä vanhemman kanssa (keski-ikäiselle räätälöity fonttikoko) tai itsenäisesti luettavaksi.

”Pikkis-kirja on aivan ihana. Se opettaa lasta olematta kuitenkaan yhtään mikään kuivakka valistaja. Siinä opetellaan anteeksi pyytämisen lisäksi muun muassa olemaan oma itsensä, kohtaamaan uusia asioita ja auttamaan muita.” – Irene Naakka

”Pikkiksen seikkailuista kerrotaan seikkaperäisesti ja hauskasti. Kerronta on eläväistä ja kuvaukset vaikkapa mörököllien harjoittamasta metsänhoidosta ovat riemastuttavia. Joka luvun lopussa on pieni cliffhanger, joka lisää kiinnostusta jatkaa lukemista, mutta ei ole kuitenkaan liian jännä.” – Satu Rämö

”Kirja on hyvin konstailematon ja ajaton ja siitä syntyy helposti juttua lapsen kanssa. Pikkiksen seikkailussa on sopivasti jännitystä, mutta ei liikaa, joten se sopii hyvin iltasaduksi. Luvut ovatkin kätevästi yhden tai kahden iltasadun mittaisia.” – Ina Westman

”Hauska yksityiskohta on muuten myös se, että Pikkiksen sukupuolta ei kerrota kirjassa. Pienet kuulijat voivat siis itse kuvitella, onko hän tyttö vai poika – tai olla vapaasti ajattelematta koko asiaa.” – Isyyspakkaus

Pikkiksen tähänastisen elämän suurin seikkailu (2018)

Mörököllimetsä herää kevääseen pitkän talven jälkeen, mutta kaikki ei ole niin kuin pitäisi. Pikkis huolestuu, kun hänen paras ystävänsä Kirppa ei saavukaan tutulle tapaamispaikalle ja pian selviää, että koko Kirpan perhe on kateissa. Mitä ihmettä on tapahtunut?Pikkis lähtee etsimään ystäväänsä ja joutuu elämänsä huimimpaan seikkailuun: virran vietäväksi, metsänpeittoon, ukkosmyrskyyn ja rotkoon. Löytyykö Kirppa? Ja mikä kumma Pikkiksen otsassa kihelmöi? Seikkailun lomassa Pikkis pohtii ystävyyttä ja kasvamista.

Kirjasarjan toisessa osassa jatketaan siitä, mihin edellinen päättyy. Pikkiksen tähänastisen elämän suurin seikkailu sopii hyvin koululaiselle pulpettikirjaksi ja ensimmäiseksi itsenäiseksi lukukokemukseksi. Annukka Palménin upeat kuvitukset herättävät henkiin tapahtumarikkaan seikkailun keväisessä luonnossa.

Pikkis ja talvensiemenet – ilmestyy 7.1.2020

Kuulammen pitäisi olla jo ohuessa jäässä. Karhut eivät saa unta ja ovat äkäisiä, metsäjänikset hikoavat talvikarvassaan, ja juhannusruusun nuppujen tuoksu on herättänyt kimalaiset. Talven vitkastelu hermostuttaa Pikkistä ja koko Mörököllimetsän väkeä. Ja jos syksy vain jatkuu ja jatkuu, talvipötköttelykään ei voi alkaa.

Mysteeri alkaa selvitä, kun Pikkis löytää ystävänsä Kirpan kanssa lumettomasta metsästä helmenvalkoisia, heliseviä palleroita: talvensiemeniä! Miksi ne eivät ole itäneet? Mörököllit päättävät ottaa siitä selvää. Luvassa on suuri ja kurainen seikkailu kohti Hankitunturia ja lumiväen asuinsijoja.

Kirjasarjan kolmas teos jatkaa mukaansatempaavalla seikkailuteemalla. Tarina on yhdistelmä perinteistä satumaailmaa ja raikasta nykykerrontaa. Kirja antaa mahdollisuuden käsitellä ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä turvallisesti ja sadun keinoin: mihin asioihin meistä kukin voi vaikuttaa ja mihin taas ei?